Elke ondernemer in België heeft hetzelfde terugkerend probleem: wanbetalers. Om een idee te geven: maandelijks worden in België facturen slechts voor gemiddeld 70 % op tijd betaald. Bijna 10 % van alle facturen wordt zelf pas 3 maanden na de vervaldag betaald. Maar hoe gaat u nu om met wanbetalers? En hoe kan u in de toekomst wanbetalingen zoveel mogelijk vermijden? Striktly geeft je graag enkele tips!

1. Contract en voorwaarden

Je dient allereerst een contract met bindende voorwaarden af te sluiten. Alsook kan je deze voorwaarden nadien op de factuur vermelden. Probeer jezelf dus zoveel mogelijk in te dekken tegen wanbetalers. Door deze voorwaarden zullen klanten zien dat u een betaling verwacht en zijn ze op de hoogte wat de mogelijke gevolgen zijn.

2. Laat klanten eerst betalen

Vooraleer de dienst of het product geleverd is kan je reeds een voorschot vragen.

Stel dit ook zo op in het contract. Hier kan u ook creatief mee omspringen. Vraag bv. De helft als voorschot, 30 % bij levering en het resterend bedrag na een maand.

Wanneer de Striktly gebruikers werken met een gestructureerde mededeling dan zullen deze bedragen automatisch afgeboekt worden of volg je betalingen makkelijk op in het online Striktly platform!

3. Wacht niet met het versturen van de factuur

Volg je openstaande facturen op! En hier kan Striktly natuurlijk ook bij helpen. Waarom wachten met de opmaak en het verzenden van de factuur? Maak nu jouw eigen template voor offertes en facturen met Striktly en verstuur deze op tijd naar de klant! Voorkom zo wanbetaling of de klant die de factuur vergeet te betalen.

4. Stuur tijdig een herinnering

Wanneer je klant je niet hoort, hoopt hij stiekem dat hij de betaling wat kan uitstellen. Door tijdig een herinnering te sturen, zal je klant je minder snel ‘vergeten’ en weet hij voor de toekomst dat hij een herinnering mag verwachten als hij niet tijdig betaalt. In je Striktly platform kan je instellen na hoeveel dagen de eerste, tweede en laatste herinnering verstuurd wordt, dit kan volautomatisch zo je hier niet meer aan hoeft te denken.

Striktly: a positive way of handling administration!

5. Beloon snelle betalers

Wanneer je klanten aanraadt om snel de facturen te betalen kan je een kleine korting aanbieden. Deze korte voor snelle betaling hoeft niet veel te zijn: 3 % kan reeds volstaan! Zo werkt aanmoedigen vaak beter dan het dreigen of bestraffen. En daar houden wij bij Striktly wel van: a positive way of handling administration!

6. Bel uw klanten gewoon op

Merk je op dat de klant vaak niet op tijd betaald? Maar nadien wel steeds correct betaald? Zo zijn er nu ook eenmaal de ‘goede’ wanbetalers. Ze betalen traag, maar ze zijn betrouwbaar. Vaak kan het helpen om deze gewoon even op te bellen, wees dus niet dreigend of boos. Een telefoontje kan wonderen doen!

7. Incasso

Om slechte wanbetalers te benaderen werkt Striktly Business Software samen met externe specialisten zoals Unpaid. Zo helpt deze derde partij jou bij het betalen van de openstaande facturen. Deze specialisten komen vaak neutraler en dwingender over. Door de integratie van Unpaid in je Striktly platform, kan dit proces ook geheel automatisch verlopen. Dit bespaart u alweer enkele werkuren, en heeft u een gezondere cashflow.

Wil je meer weten over onze feature wanbetalers?

Categories: Betalingen