Sinds vorig jaar worden we vaker en vaker geconfronteerd met nieuwsberichten rond watertekorten over heel Vlaanderen.
“Daar kunnen we wat mee!” dachten ze toen bij WerfWater, een online platform dat vraag naar en aanbod van grondwater samenbrengt. Wij zaten alvast eens samen met Arne en Sven voor een goede babbel.

De start van een nieuwe venture

We gaan een goed jaar terug in de tijd. Met grote verstomming lezen we dat er in Overijse een gemeente in Vlaams-Brabant geen water meer uit de kraan komt! Dit in België, een land waar toch heel wat infrastructuur is om dit te kunnen vermijden, zo start Arne van WerfWater het gesprek.
De knappe koppen van Lemon Companies, het moederbedrijf van WerfWater, besloten om samen te brainstormen en te kijken of ze hiervoor een IT-gebaseerde oplossing voor konden vinden.

Op dat moment dachten we van: “Hoe kan dit nu?”
Echter bracht het zoeken naar een passende oplossing, meer dan de nodige obstakels met zich mee. Als een full-service IT-bedrijf is de kennis rond deze problematiek vanzelfsprekend niet geheel voor handen. Hoe meer we gingen graven, een woordkeuze die uiteindelijk de oorzaak aan het licht brengt, hoe meer het duidelijk werd dat voornamelijk de bouwsector hierin oplossingen kan bieden.

Het probleem 

De Belg heeft een baksteen in de maag, iedereen kent het spreekwoord en hier vinden we meteen de reden waarom Vlaanderen en Brussel kampen met watertekorten!
Vele steden en gemeenten verplichten het voorzien van een kelder voor onder andere een ondergrondse parking. Dit wil zeggen dat er heel diep gegraven moet worden om hiervoor de nodige ruimte te voorzien. Vanzelfsprekend moet hiervoor eerst het nodige grondwater verlaagd worden.

“Tot onze grote verbazing wordt er enorm veel water rechtstreeks in het rioleringsnetwerk gepompt en vloeit het zo de waterwegen in en vervolgens verder naar zee.”

België kent namelijk weinig tot geen gescheiden rioleringsnetwerken, waardoor het water via zuiveringsstations, zoals die van Aquafin, rechtstreeks in onze beekjes en rivieren terechtkomt.

Op weg naar een oplossing

In droge periodes staat het grondwaterpeil in Vlaanderen enorm laag waardoor er veel vraag is naar grondwater.
“Hier maken wij de link en trachten we een brug te bouwen” gaat Arne verder.
Ons platform, waarop je eenvoudig kan aanmelden, voorziet een overzicht van het aanbod van en de vraag naar grondwater.

Voor we het platform helemaal konden optimaliseren, zagen we heel wat restricties.
Zo moet de kwaliteit van grondwater steeds getest worden, waarvoor het gebruikt kan worden, wie dit mag aanbieden én moesten we rekening houden met het feit dat het transporteren van water een best kostelijke onderneming is.
Net daarom biedt WerfWater haar platform ook gratis aan voor haar gebruikers!

Hoe staan we er vandaag voor, vraag je?

Onze eerste officiële werf werd dan ook feestelijk geopend door niemand minder Zuhal Demir – Vlaams minister van Justitie, Handhaving, Energie, Toerisme en Omgeving-!
We merken tot op heden nog wel steeds het ‘ons tegen ons – verhaal’, waarin de aannemer of het bouwbedrijf vaak nog recht tegenover de gemeente of stad staan.
Er is dus nog wel wat werk aan de winkel, maar ons streefdoel blijft een ‘ons met ons – verhaal’, waarin alle partijen vlot met elkaar samen kunnen werken.

Met grote trots vertellen Arne en Sven ons over hun geëngageerde klanten, waaronder grote bouwgroepen als Matexi en hoe zij geloven in de kracht van het project dat Werf Water heet.

Daarnaast zien we eveneens een grote voldoening als de huidige projecten worden besproken. Zo hebben WerfWater en Stad Antwerpen de handen in elkaar geslagen voor een proefproject. WerfWater gaat op zoek naar bruikbaar water dat de Groendienst van de Stad Antwerpen op haar beurt gebruikt voor het onderhoud van het groen in de stad en het reinigen van straten en pleinen. Tot slot werkt Arne nauw samen met Aquafin voor het verder uitwerken van nieuwe oplossingen en innovaties.

Nu is het enkel hopen dat verstrengingen in wetgevingen haalbaar blijven, zodoende iedereen, bouwondernemingen klein en groot, gebruik kan maken van dit mooie initiatief! Maar wij onthouden vooral dat de toekomst voor WerfWater er fantastisch goed uit ziet!

Wil jij graag meer te weten komen over dit schitterend initiatief?
Bezoek dan zeker de website werfwater.be of neem rechtstreeks contact op met Arne via arne@werfwater.be.