Geen attesteringsplicht meer
vanaf 1 juli 2022

Sophie Oome

8 juli 2022

3 min leestijd

Tot vorig jaar was je als aannemer nog verplicht een attest op te maken bij renovatiewerken wanneer je wilde genieten van een verlaagd btw-tarief van 6 %. Sinds 2022 mag je die standaardverklaring ook opnemen op jouw factuur en kan je het attest laten vallen indien gewenst. Vanaf juli 2022 is het officieel: het attest is definitief afgeschaft, hoera!

Attesteringsplicht afgeschaft: minder administratieve zorgen

Een zegen voor vele opdrachtgevers: de attesteringsplicht bij renovatiewerken werd in juli 2022 volledig afgeschaft. Voor die afschaffing, moest je via een attest kunnen bewijzen dat je recht had om een verlaagd btw-tarief. De voorwaarden? Het moet gaan over werken in onroerende staat, de woning moet minstens 10 jaar oud zijn én grotendeels privé worden gebruikt. Ook de factuur moet in dit geval opgesteld zijn aan de eindgebruiker van het pand. De opdrachtgever werd verplicht om expliciet via een ondertekend attest dit aan de aannemer te bevestigen én te bewaren voor een eventuele btw-controle. Werd dit niet gedaan of verloor je dit attest? Dan had je geen recht meer op die btw-verlaging. Gelukkig ga je dit probleem als aannemer voortaan niet meer tegenkomen. Dat is al één administratieve zorg minder!

Zet het vooraan op je factuur!

Wat je wel moet doen om recht te hebben op die btw-verlaging? Vermeld het simpelweg op je factuur zoals hieronder beschreven:

“Btw-tarief: Bij gebrek aan schriftelijke betwisting binnen een termijn van één maand vanaf de ontvangst van de factuur, wordt de klant geacht te erkennen dat (1) de werken worden verricht aan een woning waarvan de eerste ingebruikneming heeft plaatsgevonden in een kalenderjaar dat ten minste tien jaar voorafgaat aan de datum van de eerste factuur met betrekking tot die werken, (2) de woning, na uitvoering van die werken, uitsluitend of hoofdzakelijk als privéwoning wordt gebruikt en (3) de werken worden verstrekt en gefactureerd aan een eindverbruiker. Wanneer minstens één van die voorwaarden niet is voldaan, zal het normale btw-tarief van 21% van toepassing zijn en is de afnemer ten aanzien van die voorwaarden aansprakelijk voor de betaling van de verschuldigde belasting, interesten en geldboeten.”

Je klant kan binnen de maand deze verklaring betwisten indien deze niet akkoord gaat. Na 1 maand ben je als opdrachtgever beschermd.

Minder administratieve zorgen: werk met Striktly!

Administratie: het hoort er helaas bij. Gelukkig kan dit allemaal véél makkelijker en efficiënter met Striktly. Via ons online platform kan jij jouw administratie in enkele klikken in orde maken. Zo spendeer je minder tijd aan administratieve taken en kan je meer tijd besteden aan dingen die écht tellen. Meer weten? Ontdek hier de mogelijkheden.

Meer weten?

Ontdek hier de mogelijkheden, plan vrijblijvend en gratis een afspraak in met één van onze adviseurs. 

20161218-Striktly-logo-N-RGB

Alle administratie tot aan de boekhouding. 

Full CRM/ERP/Pre-accounting

SocialE Media