Antwerpen telt vele raspaarden onder haar ondernemers. Stéphanie Ouachan, CEO van Striktly Business Software, is er zo ééntje. Haar verhaal barst van de ambitie en vooral het speelt zich af midden in de stad: ‘Antwerpen is kleurrijk en hip om te ondernemen.’

Stéphanie Ouachan trok op haar 15de al de deur thuis achter zich dicht en trok later de wijde wereld in, naar Spanje en Los Angeles. Die hunker naar onafhankelijkheid bepaalt ook daarna haar professioneel pad. Tien jaar geleden startte ze haar eerste bedrijf Fort Security op in de nichemarkt van beveiligingscamera’s en alarmsystemen. Toen ze de voorloper van Striktly Business Software, BlueInvoice leerde kennen zag ze de mogelijkheden: “Ik zag heel wat marktpotentieel in een open cloud based platform voor o.a. offertes, documentbeheer, facturatie en dit alles gekoppeld aan de boekhouding. Maar BlueInvoice benutte die markt onvoldoende. Ik verkocht Fort Security, kocht mij in en vormde Blueinvoice om naar een nieuwe startup. Zo is “Striktly Business Software” tot stand gekomen. Het softwareplatform is open en maakt snelle koppelingen mogelijk met andere software. Striktly Business Software schakelt met grote fintechspelers en zit de concurrentie op de hielen.

Striktly ambitieus in business

De bedrijfsnaam was snel gekozen. “Eigenlijk ben ik striktly ambitieus in business,” vertelt Stéphanie Ouachan. “Ik startte from scratch, bouwde rond mij een sterk ontwikkelingsteam en van zodra ons product future proof was, zorgde een sterk salesteam voor de groei van het bedrijf.” Striktly Business Software telt intussen 50 werknemers en 7 filialen, hoofdzakelijk verkoopkantoren. Bijna een derde van de ploeg zijn ontwikkelaars die Ouachan niet meer op onze markt vindt.

Antwerpen als kosmopolitisch fundament voor ondernemerschap

Toch blijft Antwerpen voor Ouachan de uitvalsbasis. De stad is één van de meest aantrekkelijke plekken om te ondernemen. Ouachan: “Antwerpen heeft inderdaad vele troeven voor innovatieve bedrijven. Het is kleurrijk, hip, ambitieus en kosmopolitisch. Ook bij ons lopen verschillende nationaliteiten door elkaar. Zelf heb ik Italiaans-Tunesische roots.”

Tomorrowland cultuur op de werkvloer

Rapper Wiz Khalifa is niet ver weg wanneer CEO Stéphanie Ouachan, ambitieuze dertiger, haar motto kiest: ‘Work Hard, Play Hard’. “Ik ben kei-ambitieus en er wordt hier keihard gewerkt, maar ik hecht ook heel groot belang aan een goede cultuur waar mijn medewerkers zich kunnen ontplooien en af en toe stoom kunnen aflaten. Eigenlijk is Striktly Business Software een hyperconcurrentieel bedrijf met een stevig vleugje DJ- of Tomorrowland cultuur. Respect en waardering, daar draait het om. We kennen een heel laag personeelsverloop en het personeelsverzuim is nagenoeg nihil. We hebben wel veelal kinderloze, stedelingen aan boord. ”

Corona houdt haar niet tegen

Je zou denken dat het afgelopen jaar de ambities van Striktly Business Software wat heeft afgeremd. Stéphanie Ouachan : “Corona was een jaar geleden even moeilijk toen we volledig in lockdown moesten. Maar dat was slechts een tijdelijk intermezzo. We zitten volop in een fase van exponentiële groei. Tussen oktober vorig jaar en nu steeg onze aantal nieuwe klanten per maand met 400%’. Dit jaar gaan we verder internationaal ondernemen en willen we verder marktpositie veroveren in binnen- en buitenland.”

Laat je omringen

“Striktly Business Software is een startup die vaak in het vizier komt van investeerders, maar ik ben niet op zoek naar extern kapitaal. Financiële onafhankelijkheid als enige aandeelhouder is voor mij aan de orde. Daarvoor heb ik de financiële middelen die mijn exit van mijn eerste startup opleverde, aangevuld met een goede huisbankier. Ik laat mij ook goed omringen. Mijn CFO komt uit de wereld van financiële betalingssystemen, mijn bedrijf steunt nu op 8 managers en ik laat mij uitdagen door enkele knappen koppen en mentoren die in mijn adviesraad zetelen. Maar die namen geven ik niet mee (lacht).”

Bron: https://www.ondernemeninantwerpen.be/nieuws/portret-van-ceo-st%C3%A9phanie-ouachan-%E2%80%98antwerpen-kleurrijk-en-hip-om-te-ondernemen%E2%80%99